Šī slimība ir ļoti viltīga. Kas ir cistiskā fibroze jeb diagnoze, kas izdzēš jaunu cilvēku dzīvību

Šī slimība ir viltīga un nepamanāma

Cistiskā fibroze ir retāka, tomēr ļoti nopietna slimība, kas skar daudzus bērnus un jauniešus. Tā ir ģenētiska slimība, kas skar elpceļu un gremošanas orgānus, radot bieza gļotas, kas apgrūtina normālu elpošanu un barības uzņemšanu. Diemžēl, neskatoties uz medicīniskajiem panākumiem, cistiskā fibroze joprojām ir progresējoša slimība, kas ir vilinoši nemanāma un ilgi var palikt diagnosticēta.

Bērniem un jauniešiem vērtīga ir katra diena

“Bērniem un jauniešiem ar cistisko fibrozi svarīga ir katra diena, jo šī slimība ir progresējoša,” uzsver Latvijas Cistiskās fibrozes biedrības (LCFB) valdes priekšsēdētāja Alla Beļinska. Nepieciešama pastāvīga medicīniskā uzraudzība un ikdienas rūpes par veselību, lai nodrošinātu labāku dzīves kvalitāti un pagarinātu dzīvi.

Diagnostika un ārstēšana

Diagnosticēšana bieži notiek bērnībā, bet ir gadījumi, kad slimība tiek atklāta vēlāk. Ārstēšana ir daudzšķautņaina un ietver fizioterapiju, medikamentus, kā arī īpašu uzturu, kas palīdz saglabāt veselību un palielināt dzīves ilgumu. Ir svarīgi savlaicīgi atklāt slimību, lai slimnieki varētu saņemt nepieciešamos medikamentus un terapiju.

Atskatoties uz nākotni

Cistiskā fibroze ir slimība, kuras sekas var būt smagas, taču tiesības uz dzīvību un kvalitatīvu veselību ir ikvienam. Atbalstot vietējās un starptautiskās organizācijas, kā arī informējot sabiedrību par šo slimību, mēs visi varam veidot labāku nākotni bērniem un jauniešiem ar cistisko fibrozi. Katrs solis, ko speram šajā virzienā, var būt izšķirošs.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz JAUNS.LV portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas