Spānijas kailgliemezis un latvānis – valdībai jāizstrādā invazīvo sugu ierobežošanas pasākumiSabiedrība
Foto un virsraksts: Delfi

Spānijas kailgliemezis un latvānis – valdībai jāizstrādā invazīvo sugu ierobežošanas pasākumi

Valdības lēmums par invazīvo sugu ierobežošanu

Lai nodrošinātu efektīvāku invazīvo sugu, tostarp Spānijas kailgliemeža un latvāņa, apkarošanu, Latvijas Saeima ceturtdien, 3. oktobrī, pieņēma būtiskus grozījumus Sugu un biotopu aizsardzības likumā. Šie grozījumi ir nozīmīgs solis, lai stiprinātu vides aizsardzības pasākumus un novērstu bioloģiskās daudzveidības samazināšanos valstī.

Spānijas kailgliemezis un latvānis: draudi Latvijas ekosistēmām

Spānijas kailgliemezis (Arion lusitanicus) un latvānis (Heracleum mantegazzianum) ir divas invazīvas sugas, kuras ir radījušas nopietnas problēmas Latvijas dabas vidē. Šīs sugas ne tikai apdraud vietējās augu un dzīvnieku sugas, bet arī ietekmē lauksaimniecību un cilvēku veselību. Latvāņa augi, piemēram, var izraisīt smagas alerģiskas reakcijas, tādējādi radot bīstamību ikdienas vidi.

Pašvaldību loma un jauni pasākumi

Grozījumi likumā paredz, ka pašvaldībām tiks piešķirti jauni resursi un rīki, kas ļaus efektīvāk cīnīties pret šiem draudiem. Pašvaldības varēs izstrādāt un īstenot savas stratēģijas, kuras atbilstoši lokalizētiem apstākļiem pielāgos aktivitātēm invazīvo sugu apkarošanai. Tādējādi tiks nodrošināts, ka rīcība būs vienota un sistemātiska visā valstī.

Perspektīvas un turpmākie soļi

Sagaidāms, ka šie grozījumi veicinās lielāku sabiedrības informētību par invazīvo sugu problēmu. Tāpat ir svarīgi, lai valdība un pašvaldības sadarbojas ar vides aizsardzības organizācijām un ekspertīzēm, lai kopīgi izstrādātu efektīvus pasākumus. Apzināta un mērķtiecīga rīcība ir būtiska, lai pasargātu Latvijas dabu un tās resursus nākamajām paaudzēm. Aicinām ikvienu iedzīvotāju būt aktīvam un ziņot par novēroto invazīvo sugu izplatību, kā arī iesaistīties kampaņās, kas vērstas uz šo sugu ierobežošanu.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz Delfi portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas