• 2024. gada 22. augusts 16:02
  • TV3
  • 12

Stingrākas prasības jaunajiem šoferiem un bargi sodi: kā SM plāno uzlabot drošību uz ceļiem?

Stingrākas prasības jaunajiem šoferiem

Satiksmes ministrija (SM) ir izstrādājusi informatīvo ziņojumu, kurā iekļautas priekšlikumi stingrāku prasību noteikšanai jaunajiem šoferiem. Jauniem autovadītājiem tiks ieviesti obligāti teorētiskie un praktiskie kursi, kas būs vērsti uz drošības jautājumiem, ceļu satiksmes noteikumu izpratni un braukšanas prasmēm. Prasības tiks paplašinātas, lai jaunie autovadītāji iegūtu nepieciešamās zināšanas un pieredzi, kas var palīdzēt mazināt ceļu satiksmes negadījumos (CSNg) iesaistīto jauniešu grupu.

Bargi sodi par izsistīšanu noteikumu

Papildus stingrākām prasībām jaunajiem šoferiem, SM plāno ieviest bargākus soda mērus par ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumiem. Tiek plānots palielināt naudas sodus par pārmērīgu ātrumu, braukšanu alkoholizētā stāvoklī un nevērīgu braukšanu. Šādi pasākumi ir vērsti uz to, lai samazinātu riskantāku uzvedību uz ceļiem un nodrošinātu lielāku drošību visiem ceļu lietotājiem.

Mērķis līdz 2027. gadam

SM uzstādījusi ambiciozu mērķi – līdz 2027. gadam samazināt CSNg skaitu, kuros smagi ievainotās un bojāgājušo personas skaits ir par 35% mazāks nekā 2020. gadā. Lai sasniegtu šo mērķi, tiks īstenotas ne tikai prasības jaunajiem šoferiem, bet arī plašāka izpratne par drošību autovadītāju vidū. Tiks veikti profilaktiski pasākumi un kampaņas, lai informētu sabiedrību par ceļu drošības svarīgumu.

Sabiedrības līdzdalība un izpratne

SM uzsver, ka, lai sasniegtu izvirzītos mērķus, ir nepieciešama ne tikai valsts iestāžu iesaiste, bet arī sabiedrības līdzdalība. Iedzīvotāji tiek aicināti aktīvi piedalīties ceļu drošības kampaņās un būt modriem par savām un citu drošību uz ceļiem. Arī izglītības iestādēm būs loma šajā procesā, mācot jauniešiem atbildīgu uzvedību ceļu satiksmē. Šie priekšlikumi un izmaiņas ir tikai daļai no plašas stratēģijas, kas paredzēta ceļu satiksmes drošības uzlabošanai un traumu samazināšanai Latvijā turpmākajos gados.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz TV3 portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas