"Valsts budžeta iestādes cenšas nelietderīgi iztērēt to naudu, kas "sadegs" 31. decembrī!" Par ko Gailis runā?Ekonomika
Foto un virsraksts: LA
  • šodien 11:51
  • LA
  • 9

"Valsts budžeta iestādes cenšas nelietderīgi iztērēt to naudu, kas "sadegs" 31. decembrī!" Par ko Gailis runā?

Problēmas saknes

Valsts budžeta iestādēm ir pieaugusi tendence nelietderīgi iztērēt līdzekļus, kas ir paredzēti šo gadu, taču „sadegs” līdz 31. decembrim. Šādu viedokli izteica Māris Gailis, bijušais ministru prezidents un uzņēmējs, TV24 raidījumā "Preses Klubs". Pēc viņa teiktā, šī situācija nav jauna, bet gan ir pastāvējusi jau kopš padomju laikiem.

Naudas iztērēšanas spiediens

Gailis norāda, ka budžeta iestādes jūtas spiestas iztērēt piešķirtos līdzekļus, lai nākamgad neriskētu saņemt mazāku finansējumu. Tas ir saistīts ar to, ka, sastādot nākamo gada budžetu, tiek ņemti vērā iepriekšējā gada izdevumi. Ja nauda nav iztērēta, pastāv risks, ka turpmākie piešķīrumi samazināsies.

Vēstures ietekme uz mūsdienu praksi

Gailis atzīmē, ka šāda pieeja budžeta tērēšanā ir „asinīs” un ir daļa no valsts administrācijas kultūras, kas ir attīstījusies gadu gaitā. Iestādes, pārdzīvojot dažādus politiskos un ekonomiskos spriedzes laikus, ir pielāgojušas savu rīcību, lai pēc iespējas labāk izmantotu pieejamos resursus, taču šī prakse bieži vien noved pie izšķērdēšanas.

Secinājumi un nākotnes perspektīvas

Lai mazinātu nelietderīgas iztērēšanas risku, valstij būtu jāizstrādā jauni principi un jāveicina efektīvāka budžeta plānošana. Tas varētu ietvert skaidrākas vadlīnijas par naudas izlietojumu un ilgtermiņa plānu izstrādi, kas mazina spiedienu uz iestādēm iztērēt līdzekļus tikai tāpēc, lai „neiznīcinātu” budžetu. Tikai tādā veidā būs iespējams nodrošināt valsts resursu efektīvāku izmantošanu un sasniegt ilgstošu izaugsmi.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz LA portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas