"Vienkārši apbrīnojami!" sašutums, ka bērnam uz izmeklējumu jāgaida rindā divi gadiNebūšanas
Foto un virsraksts: NRA
  • 2024. gada 13. oktobris 15:40
  • NRA
  • 8

"Vienkārši apbrīnojami!" sašutums, ka bērnam uz izmeklējumu jāgaida rindā divi gadi

Ģimenes sašutums par čekiem un gaidīšanas laikiem

Pēdējā laikā Latvijā pieaugšs sašutums par bērnu medicīnisko izmeklējumu gaidīšanas laikiem. Vairāki vecāki norāda, ka viņu bērnam uz nepieciešamajiem izmeklējumiem nākas gaidīt pat divus gadus. "Vienkārši apbrīnojami!" saka kāda māte, kas bija spiesta gaidīt ilgu laiku, lai iegūtu diagnozi savam bērnam. Viņas vārdi atspoguļo citas ģimenes sajūtas, kuras ir aizvainotas par sistēmas lēnumu.

Bezmaksas medicīna – tikai uz papīra?

No piedzimšanas brīža līdz pilngadībai – 18 gadu vecumam, bērniem Latvijā ir garantēta bezmaksas medicīna. Tomēr realitātē šī garantija kļūst apšaubāma, ja ģimenēm jāsaskaras ar ilgstošām gaidīšanas rindām un pieejamības problēmām. Cik labi būtu, ja uz papīra uzrakstītais atbilstu realitātei un bērniem būtu pieejama kvalitatīva medicīnas aprūpe bez kavēšanās?

Medicīnas eksperti izsaka bažas

Eksperti norāda, ka šī situācija ir radusies ne tikai resursu trūkuma dēļ, bet arī nepietiekamas plānošanas un organizācijas medicīnā. Vaicājot par iemesliem, kāpēc bērni ir spiesti tik ilgi gaidīt uz izmeklējumiem, mediķi uzsver nepieciešamību uzlabot veselības sistēmu un nodrošināt resursus, lai novērstu šādus gadījumus nākotnē.

Aicinājums uz rīcību

Vecāki un bērnu tiesību aizsardzības aktīvisti aicina valdību pievērst uzmanību šai steidzamajai situācijai un īstenot reformas, lai nodrošinātu, ka bērniem būtu pieejama nepieciešamā medicīniskā palīdzība bez garas gaidīšanas. Viņi prasa gan administratīvos uzlabojumus, gan papildus finansējumu, lai nodrošinātu efektīvāku veselības aprūpes sistēmu. "Mums ir jārīkojas tagad, nevis pēc diviem gadiem," uzsver kāds no aktivistiem.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz NRA portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas