10 interesanti fakti par pasaulē populārākajiem ēdieniemUzturs
Foto un virsraksts: NRA
  • šodien 07:45
  • NRA
  • 4

10 interesanti fakti par pasaulē populārākajiem ēdieniem

1. Siera kūkas kāpumi un kritumi

Siera kūka ir viens no vispopulārākajiem desertiem visā pasaulē. Interesanti, ka tās izcelsme meklējama Senajā Grētijā, kurā to imitēja kā neapstrādāts siers. Mūsdienās siera kūka ir kļuvusi par klasiku, ar daudzām reģionālām variācijām, tostarp New York stilā.

2. Frī kartupeļi – kā tirdzniecības zīme

Frī kartupeļi ir ne tikai ātrās ēdināšanas kulta simbols, bet arī ēdiens, kas ir populārs visā pasaulē. Interesanti, ka to izcelsme tiek strīdēta starp Beļģiju un Franciju, ar abām valstīm apgalvojot, ka tās ir izgudrojušas šo gardumu.

3. Sushi – no nabadzības līdz prestižam

Sushi kā ēdiens sākotnēji bija veids, kā saglabāt zivis, izmantojot rīsus. Laika gaitā tas ir attīstījies par delikatešu, kas tiek baudīta visā pasaulē. Mūsdienās sushi ir simbols Japānas kultūrai un ir ieguvis gan māksliniecisku, gan gastronomisku reputāciju.

4. Pica – itāļu lepnums

Maldīgs uzskats ir tas, ka pica pirmo reizi radās tikai pēc tam, kad itāļi devās uz Ameriku. Patiesībā pica ir radusies Napolē, un tās sastāvdaļas atspoguļo reģiona tradīcijas un vēsturi.

5. Tacos – no Meksikas līdz visam pārējam

Tacos ir būtiska Meksikas virtuves sastāvdaļa, taču tas ir guvis neiedomājamu popularitāti visur pasaulē. Nav pārsteidzoši, ka šis ēdiens ir kļuvis par starptautisku fenomenu, ar daudzām variācijām.

6. Pasta – harmonija ar vēsturi

Pasta, kas ir galvenais Itālijas ēdienkartes elements, ir tāda, kas pastāv jau tūkstošiem gadu. Taču daudzi uzskata, ka tās izcelsme varētu būt Ķīnā. Kaut kur ceļojuma laikā pasta ir kļuvusi par daļu no dažādām virtuves tradīcijām.

7. Saldējums – no senatnes līdz mūsdienām

Saldējums ir bijis pasaulē ilgi, bet viņa popularitāte strauji pieauga tikai 18. gadsimtā. Šis desertu veids ir kļuvis tik populārs, ka to var atrast visos kontinentos, katrā valstī ar savām īpašajām garšām.

8. Dim Sum – kulinārijas māksla

Dim Sum nav tikai ēdiens, tas ir arī kultūras pieredze. Šis tradicionālais ķīniešu ēdiens, kas sastāv no mazām porcijām un tvaicētām uzkodām, ir kļuvis tik populārs, ka tagad to var atrast lielāko daļu pasaules lielo pilsētu.

9. Hummus – no Tuvajiem Austrumiem līdz pasaulei

Hummus, šis šķidrums no turku zirņiem, ir kļuvis par globālu fenomenu, kas ir iekarojis iecienītākos ēdienus visā pasaulē. Interesanti, ka tā izcelsmes valsts tiek strīdēta starp vairākām valstīm Tuvajos Austrumos.

10. Šokolāde – svētki visiem

Šokolāde ir ne tikai saldums, bet arī kultūras simbols visā pasaulē. Tai ir bagāta vēsture, jo tā tika izmantota senajā civilizācijā kā dzēriens. Šodien šokolāde tiek uzskatīta par mīlestības un svētku simbolu, kas ir klāt katrā lielā pasākumā. Šie interesantie fakti par slavenajiem ēdieniem apgaismo to bagātīgo vēsturi un daudzveidīgās kultūras, kas pievienojas mūsu ikdienas ēdieniem.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz NRA portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas