Acīm redzamais, neticamais – Sahāras tuksnesī lieti un plūdi. Par ko klimata izmaiņas pārvērtīs šo sauso vietu?Dabā
Foto un virsraksts: LA
  • 2024. gada 12. oktobris 16:01
  • LA
  • 4

Acīm redzamais, neticamais – Sahāras tuksnesī lieti un plūdi. Par ko klimata izmaiņas pārvērtīs šo sauso vietu?

Neparasti laika apstākļi Sahārā

Acīmredzamais un neticamais – šie vārdi vislabāk raksturo nesenās lietusgāzes un plūdus, kas skārušas dažas Sahāras tuksneša daļas. Pirmo reizi pusgadsimta laikā šo sausāko reģionu skārušas tik intensīvas lietusgāzes, kas ir pārsniegušas ikgadējo nokrišņu normu.

Intensīvas nokrišņu dienas

Saskaņā ar ziņojumiem no portāla Metro, Dienvidaustrumu Marokā, kur tuksnesis ierasti ir viesis sausuma, pēdējā mēnesī reģistrētas divas dienas ar ekstrēmiem nokrišņiem. Šajās dienās nokrišņu daudzums pārsniedza dažādiem apgabaliem raksturīgos 250 mm, kas ir raksturīgi šim reģionam.

Klimata izmaiņas un to ietekme

Klimata pārmaiņu rezultātā šādas novirzes laika apstākļos kļūst arvien biežākas, un tās ietekmē ne tikai tuksneša ainavas, bet arī ekosistēmas. Šīs plūdu sekas var būt neprognozējamas, varbūt radot jaunas dzīves formas šajā agrākīgi tukšajā reģionā, taču tās var arī apdraudēt vietējās kopienas un to iztiku.

Aplūstošie reģioni un tuvākā nākotne

Tuksnesī notiekošās izmaiņas rada jautājumus par to, kā Sahāra varētu izskatīties nākotnē. Plūdu un lietus parādības varētu veicināt augu un dzīvnieku sugu atgriešanos, taču ir arī pastāvīgas bažas par to, kā šie cikli ietekmēs vietējo vidi. Vietējās kopienas pastāvīgi pielāgojas jaunajiem apstākļiem, taču ilgtspējīga attīstība kļūst arvien nozīmīgāka, ņemot vērā šīs straujās izmaiņas.

Secinājumi

Sahāras tuksnesis, kā to zinām, var tikt drastiski ietekmēts klimata pārmaiņu dēļ. Aizvien pieaugošās parādības, kā lietus un plūdi, šķiet, maina šo reģionu uz visiem laikiem. Cilvēkiem ir jāsagatavojas, lai pielāgotos šīm izmaiņām un gūtu taisnīgu priekšstatu par to, kas mūs sagaida nākotnē.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz LA portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas