• 2024. gada 12. augusts 05:30
  • NRA
  • 10

Aigars Freimanis: Vai Latvijas krievi aicinās uz svēto karu pret ukraiņiem?

Krievu attieksme pret Ukrainu: iespējamo svēto karu perspektīvas

Aigars Freimanis, Latvijas pazīstams sociologs, ir paudis uzskatus par to, kā Latvijas krievu kopiena reaģē uz notikumiem Ukrainā un vai pastāv iespēja, ka viņi aicinās uz svēto karu pret ukraiņiem. Ar Ukrainas un Izraēlas notikumiem līdzīgas tendences, Freimanis norāda, ka šī tēma ir īpaši aktuāla Latvijas krievu vidū.

Izraēlas un Ukrainas paralēles

Freimanis uzsver, ka Ukraina un Izraēla bieži tiek salīdzinātas sakarā ar to, ka abas valstis cīnās par savu pastāvēšanu un identitāti, kā arī par tiesībām uz savu teritoriju. Viņš tāpat norāda, ka šīs līdzības var radīt sapratni, kā arī nepareizas interpretācijas starp dažādām kopienām, tostarp Latvijas krieviem.

Latvijas krievi: viedokļi un sajūtas

Intervijā, Freimanis atklāj, ka Latvijas krievu kopiena ir visai dažāda un atspoguļo plašu viedokļu spektru. Daļa no viņiem jūtas saistīti ar Krieviju, un viņiem ir izteikti negatīvas jūtas pret Ukrainu. Citā pusē ir krievi, kuri uzskata, ka karš ir traģēdija, un viņi ir pārliecināti, ka ir nepieciešams mieras process.

Sestā kolonna: draudi vai resursi?

Runājot par "sesto kolonnu", Freimanis skaidro, ka šis termins attiecas uz Krievijas atbalstītāju grupu, kas var radīt problēmas valsts drošībai. Tomēr viņš arī uzsvērti, ka ir svarīgi izprast šādas grupas dziļāk – bieži vien tās var būt radošas un aktīvas, meklējot veidus, kā veidot dialogu un palīdzēt risināt konflikti.

Putina varas beigšanas iespējamība

Runājot par kara iznākumu un Putina iespējamo varas beigšanu, Freimanis atzīmē, ka šīs divas lietas var būt savstarpēji saistītas. Karš, pēc viņa domām, var novest pie jaunu politisko apstākļu rašanās, kas varētu iezīmēt ne tikai Ukrainas, bet arī Krievijas nākotni. "Ja karš beigsies, varbūt tas būs arī pēdējais zvans Putina režīmam", viņš secina.

Nobeiguma domas

Intervija ar Aigaru Freimani uzsver, ka Latvijas krievu kopiena ir sarežģīta un daudzdimensionāla, un ka ir svarīgi saprast dažādus viedokļus un pozīcijas, lai rastu ceļus uz miera un sapratnes veicināšanu, gan Latvijā, gan arī plašākā kontekstā. Pārdomājot šos jautājumus, mums ir iespēja veidot stabilāku nākotni, kas balstīta uz dialogu un savstarpēju cieņu.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz NRA portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas