Atjaunotā Ģipkas baznīca Talsu novadā atklāj senatnes noslēpumus (+VIDEO)Interesanti fakti
Foto un virsraksts: VS
  • šodien 09:14
  • VS
  • 9

Atjaunotā Ģipkas baznīca Talsu novadā atklāj senatnes noslēpumus (+VIDEO)

Video skaties šeit

Atjaunotā Ģipkas baznīca: senatnes noslēpumi atklāti

Ģipkas evaņģēliski luteriskā baznīca Talsu novadā ir ne tikai vietējās nozīmes arhitektūras piemineklis, bet arī vēstures lappuse, kas atklāj seno kapu kultūru. Šodien baznīca tiek atvērta tūristiem, piedāvājot iepazīties ar tādiem unikālajiem kultūras objektiem kā kroņu vannas.

Kroņa vannas atklāšanas svētki

Šī gada 20. oktobrī plkst. 13.00 Ģipkas baznīcā norisināsies kroņa vannas atklāšanas svētki. Šis notikums ir īpaši nozīmīgs, jo kroņa vanna, kas atrasta baznīcas pakājē esošajā kapsētā, ir pirmā atjaunotā kroņa vanna Latvijā. Ģipkas draudze saņēma Nākotnes Atbalsta fonda konkursa "Latvijas sakrālais mantojums" atbalstu, lai restaurētu šo unikālo priekšmetu.

“Dvēseļu dārza” projekts

Pateicoties 2022. gadā īstenotajam projektam, Ģipkas draudze sadarbībā ar Talsu novada pašvaldību ierīkoja "Dvēseļu dārzu" vecajā kapsētas daļā. Šī projekta rezultātā tika saglabāti 32 metāla, 3 granīta kapu krusti un kroņa vanna, pasargājot tos no iznīcības un bojāejas.

Metāla kroņu tradīcija Latvijā

Latvijas Petroglifu centra vadītājs Andris Grīnbergs atklāj, ka metāla kroņu tradīcija Latvijā bija ļoti izplatīta jau 19. gadsimtā. Ap 1910. gadu, redzot trūkumus metāla kroņu uzturēšanā, meistari radīja jaunu piedāvājumu – izgatavot kroņus vannā. Līdz ar 20. un 30. gadiem kroņu vannas kļuva populāras visā Latvijā, īpaši Kurzemē un Vidzemē.

Ģipkas baznīcas nākotne

Pateicoties aktīvai un mērķtiecīgai draudzes darbībai, Ģipkas baznīca tika pilnībā atjaunota 2020. gadā un iekļauta Valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā. Šobrīd baznīca kalpo ne tikai dievkalpojumiem, bet arī laulībām, labdarības pasākumiem un ikdienas apmeklējumiem no tūristiem, piedāvājot izstādi par tās vēsturi.

Video un aicinājums uz apmeklējumu

Lai iepazītu šos senatnes noslēpumus tuvāk, aicinām skatīt pievienoto video, kas sniedz ieskatu kroņa vannas restaurācijas procesā un tās nozīmē Latvijas kultūrā. Neaizmirstiet apmeklēt Ģipkas baznīcu un gūt unikālu pieredzi šajā vēsturiskajā vietā!

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz VS portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas