Baltkrievijas bēgļiem atļaus trīs gadu laikā reģistrēt transportlīdzekli LatvijāSabiedrība
Foto un virsraksts: VS
  • 2024. gada 15. oktobris 15:18
  • VS
  • 4

Baltkrievijas bēgļiem atļaus trīs gadu laikā reģistrēt transportlīdzekli Latvijā

Ieviesti grozījumi Ceļu satiksmes likumā

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas deputāti otrdien atbalstīja grozījumus Ceļu satiksmes likumā, kuri paredz, ka Latvijas bēgļa vai alternatīvā statusu ieguvušam Baltkrievijas pilsonim būs iespēja reģistrēt transportlīdzekli Latvijā trīs gadu laikā bez nepieciešamās sertifikācijas. Šis lēmums ir nozīmīgs solis, lai atbalstītu Baltkrievijas bēgļus, kuri ir meklējuši patvērumu Latvijā.

Pagātnē iesaistītās sadarbības institūcijas

Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) valdes priekšsēdētājs Aivars Aksenoks uzsvēra, ka šī reģistrācija nav pastāvīga, bet tā būs ierobežota līdz trim gadiem. Priekšlikums jāprecizē, jo tajā minēts, ka reģistrācija bez sertifikācijas būs iespējama līdz 2028.gada 1.janvārim, kas rada neskaidrības. Komisijas sēdē deputāti vienojās precizēt šo jautājumu un nonāca pie secinājuma, ka vērsšanās pie CSDD par pagaidu reģistrāciju būs iespējama trīs gadu laikā.

Bēgļu situācija Latvijā

Kopš 2020.gada augusta, politisku motīvu dēļ, daudzi Baltkrievijas pilsoņi ir atstājuši savu valsti un raduši patvērumu Latvijā. Šie cilvēki bieži vien izmanto savus Baltkrievijā reģistrētos transportlīdzekļus, bet to reģistrācija Latvijā prasa dārgu un laikietilpīgu sertifikācijas procesu.

Nepieciešamā precizēšana un balsošana

Priekšlikumā skaidrots, ka līdz šim Latvijas bēgļa statuss piešķirts 147 Baltkrievijas pilsoņiem, savukārt alternatīvais statuss - 36. Saeimas deputāts Jānis Vitenbergs (NA) uzsvēra, ka šis priekšlikums, iespējams, attieksies uz nelielu skaitu pilsoņu, jo ne visi bēgļi ir transportlīdzekļu īpašnieki. Par priekšlikumu nobalsoja astoņi deputāti, bet viens atturējās, un tas virzīts trešajam lasījumam Saeimā.

Juridiskā bāze un argumenti

Saeima iepriekš pieņēma grozījumus Ceļu satiksmes likumā, kas nosaka aizliegumu uzturēties Baltkrievijā reģistrētiem transportlīdzekļiem Latvijas teritorijā. Uzsvars tiek likts uz to, ka Baltkrievijā reģistrētie transportlīdzekļi, kas atrodas Latvijā, jāizved vai jāreģistrē līdz šā gada 31.oktobrim, kas ir vēl viens iemesls, kādēļ tiek ierosināti šie grozījumi.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz VS portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas