Bērnam uz izmeklējumu rindā jāgaida divus gadusNebūšanas
Foto un virsraksts: NRA
  • 2024. gada 12. oktobris 10:40
  • NRA
  • 11

Bērnam uz izmeklējumu rindā jāgaida divus gadus

Divu gadu gaidīšana – absurds vai normāla prakse?

Saskarsme ar veselības aprūpi ir viena no svarīgākajām sabiedrības tēmām, kas īpaši aktuāla ir vecākiem, kuri rūpējas par savām bērnu veselību. Diemžēl Latvijā arvien biežāk nākas saskarties ar situācijām, kurās bērnam tiek piedāvāta vizīte pie speciālista, kas ir jāpacieš vairākus mēnešus, bet tagad pat divus gadus.

Kā vecāki reaģē uz šo situāciju?

Ar to, ka rinda uz vizīti pie speciālista ir apmēram pusgadu, esam jau gandrīz samierinājušies, tomēr, tad, kad bērnam vizīti uz izmeklējumu piedāvā pēc diviem gadiem, nav saprotams un attaisnojams. Vecāki jūtas bezspēcīgi un uztraucas par to, kā šāda gaidīšana var ietekmēt bērnu veselību. Lai gan ir pieredzes stāsti par gaidīšanu pie dažādiem speciālistiem, divu gadu gaidīšanas laiks šķiet patiešām neizprotams.

Vai veselības sistēma spēj nodrošināt nepieciešamo aprūpi?

Šāda situācija rada jautājumu par Latvijas veselības aprūpes sistēmas spēju nodrošināt pietiekamu aprūpi bērniem. Kādas ir alternatīvas bērnu ārstēšanai, ja pakalpojums nav pieejams laikā? Vai ir iespējams vienlaikus izdomāt risinājumus un labot situāciju, kas, izskatās, ir kļuvusi par normu? Tas viss liek domāt par nepieciešamību uzsākt diskusiju par veselības aprūpes resursu sadali un pieejamību visiem sabiedrības segmentiem.

Kā turpmāk rīkoties?

Vecākiem ir svarīgi apzināties savas iespējas. Ir jādara viss iespējams, lai pieprasītu nepieciešamās izmeklēšanas un ārstēšanas, kā arī jāsadarbojas ar veselības aprūpes iestādēm, lai uzsvērtu šo jautājumu nozīmību. Nākotnē ir jāveido plāni, lai samazinātu gaidīšanas laiku un uzlabotu veselības aprūpes pieejamību visiem bērniem, lai viņi saņemtu kvalitatīvu un savlaicīgu medicīnisko palīdzību.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz NRA portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas