• 2024. gada 31. augusts 08:30
  • NRA
  • 10

Bijušais aizsardzības ministrs Tālavs Jundzis: Kodolieročus izvietoja Liepājā un Tukumā

Latvijas vēstures konteksts

Bijušais aizsardzības ministrs Tālavs Jundzis, komentējot nesenos notikumus, atgādina par būtiskajiem 90. gadu notikumiem Latvijā. 1991. gada 24. augustā Krievija oficiāli atzina Latvijas Republikas neatkarību, taču reālās izmaiņas notika tikai 1994. gada 31. augustā, kad pēdējie Krievijas karaspēka vienības pameta Latvijas teritoriju. Šie notikumi iezīmēja padomju okupācijas beigas un ļāva Latvijai pievienoties Eiropas Savienībai un NATO.

Kodolieroču izvietošana

Jundzis atklāj, ka ne visi Latvijas neatkarības cīņas aspekti ir bijuši plaši apspriesti. Viņš uzsvēra, ka Liepājā un Tukumā tika izvietoti kodolieroči, kas bija reāls drauds valsts drošībai. Šādu informāciju apstiprina vairāki avoti, un tas liecina par to, cik smaga situācija bija Latvijas neatkarības tirdzniecības laikā. Sastošanas faktu, ka Krievijas armija aizvadīja laikus, kad Latvijā atradās līdz pat 100 000 militārpersonu.

Drošības un suverenitātes izaicinājumi

Līdz tam brīdim, kad Krievijas karaspēks atstāja Latviju, valsts bija pakļauta pastāvīgām militārām un psiholoģiskām bailēm. Latvijas teritorija bija pilna ar krievu karaspēka daļām, kas atradās 24 no 26 administratīvajiem rajoniem. Šī situācija radīja reālus draudus valsts suverenitātei, un sekmīga Krievijas karaspēka izvešana ir uzskatāma par vienu no svarīgākajiem soļiem, lai nodrošinātu Latvijas nākotni.

Secinājumi un turpmākā virzība

Tālavs Jundzis norāda, ka šīm vēsturiskajām norisēm ir jāturpina būt par mācību un atgādinājumu par nepieciešamību sargāt Latvijas neatkarību un apzināties potenciālos drošības riskus, ar kuriem nākas saskarties. Mūsdienās, ņemot vērā ģeopolitiskās pārmaiņas, ir svarīgi, lai valsts drošības politika būtu virzīta uz ilgstošu stabilitāti un sadarbību ar starptautiskajiem partneriem.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz NRA portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas