• 2024. gada 30. augusts 09:21
  • Delfi
  • 13

Ceļot PVN, jāpalielina minimālā alga un jāfiksē neapliekamais minimums, uzskata LBAS

LBAS viedoklis par PVN celšanu

Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība (LBAS) paudusi savu nostāju saistībā ar plāniem paaugstināt pievienotās vērtības nodokli (PVN) no 21% līdz 22%. Organizācija norāda, ka šādas izmaiņas nevar notikt bez citu būtisku pasākumu ieviešanas, kas ietekmē darba ņēmējus un iedzīvotājus kopumā.

Minimālās algas palielināšana

LBAS uzskata, ka, paaugstinot PVN, ir jāveic arī minimālās algas palielināšana. Šis solis ir nepieciešams, lai mazinātu sekas, ko PVN celšana atstās uz iedzīvotāju maciņiem, īpaši tiem, kuriem ikmēneša ienākumi ir zemā līmenī. Arodbiedrību pārstāvji norāda, ka minimālā alga būtu jāpārskata regulāri, lai tā atbilstu dzīves dārdzības pieaugumam un palīdzētu nodrošināt darba ņēmējiem pienācīgu atalgojumu.

Neapliekamā minimuma fiksēšana

Papildus minimālās algas pieaugumam, LBAS uzsver, ka ir steidzami nepieciešams fiksēt neapliekamo minimumu. Šis pasākums palīdzētu nodrošināt, ka vairāk cilvēku varētu iztikt ar saviem ienākumiem un samazināt nabadzību, kas ir īpaši aktuāla Latvijā. Arodbiedrību pārstāvji norāda, ka stabils neapliekamais minimums varētu būt būtisks solis pretī valsts sociālās nodrošināšanas uzlabošanai.

Secinājumi un nākotnes perspektīvas

LBAS aicina valdību un Saeimu uztvert šos ieteikumus nopietni un iekļaut tos savās plānos saistībā ar finanšu politiku. Ja tiks veikti pasākumi minimālās algas celšanai un neapliekamā minimuma fiksēšanai, tas varētu mazināt iedzīvotāju neapmierinātību un veicināt labvēlīgākus apstākļus darba tirgū. Organizācija aicina diskusijā iesaistīties arī citus sociālos partnerus, lai panāktu visiem izdevīgu risinājumu.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz Delfi portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas