Gada laikā no uzņēmumiem Latvijā izkrāpti vairāk nekā divi miljoni eiroKriminālziņas
Foto un virsraksts: VS
  • 2024. gada 24. septembris 20:24
  • VS
  • 9

Gada laikā no uzņēmumiem Latvijā izkrāpti vairāk nekā divi miljoni eiro

Finanšu krāpšana uzņēmumos Latvijā

Laika posmā no 2023. gada 1. augusta līdz 2024. gada 1. augustam uzņēmumiem Latvijā izkrāpti vairāk nekā divi miljoni eiro. Finanšu nozares asociācijas (FNA) pārstāvji informē, ka kopējā summa sasniedz 2,3 miljonus eiro, ņemot vērā datus par krāpšanas gadījumiem četrās lielākajās bankās. Vidējā izkrāptā summa vienam uzņēmumam ir 16 000 eiro, kas liecina par nopietnām problēmām uzņēmumu finanšu drošībā.

Krāpnieku izplatītākās metodes

FNA skaidro, ka noziedznieki izmanto dažādas stratēģijas, lai izvilinātu naudu no uzņēmējiem. Visbiežāk sastopamās metodes ir viltus rēķini un avansa rēķini, kā arī pikšķerēšana, kurā krāpnieki cenšas iegūt sensitīvu informāciju, piemēram, internetbankas paroles un kredītkaršu numurus. Ir arī gadījumi, kad finansēm atbildīgās personas saņem krāpnieciskus zvanus ar lūgumu apstiprināt naudas pārskaitījumus.

Krāpšanas riski visiem uzņēmumiem

Jānis Brazovskis, FNA valdes loceklis, uzsver, ka krāpšanas upuri var kļūt jebkurš uzņēmums, neatkarīgi no tā lieluma. Pat mazie un vidējie uzņēmumi, kuriem ir ierobežota iekšējā kontrole, var viegli nokļūt krāpnieku uzmanības lokā. Piemēram, šogad bija gadījums, kad no uzņēmuma izkrāpta viena miljona eiro.

Preventīvās darbības pret krāpšanu

FNA aicina uzņēmumus regulāri uzraudzīt savu finanšu plūsmu un izglītot darbiniekus, īpaši tos, kuri veic maksājumus. Ir svarīgi būt piesardzīgiem un rūpīgi izvērtēt visus maksājumus. FNA brīdina, ka krāpnieki bieži iedveš bailes un steidzina potenciālos upurus pieņemt lēmumus, tādēļ uzņēmumiem jābūt apdomīgiem un, ja rodas šaubas, nekavējoties jāver šī sakarā, sazinoties ar attiecīgo banku vai iestādi, izmantojot oficiālos kontaktus.

Kopsavilkums

Kopumā krāpšana uzņēmumu vidū ir nopietna problēma, kas prasa tikpat nopietnu uzmanību un aizsardzību. Apzinoties riskus un pastiprinot iekšējo kontroles mehānismus, uzņēmumi var samazināt iespēju kļūt par krāpnieku upuriem.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz VS portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas