Igaunijas premjers: Ar 2% no IKP aizsardzībai vairs nepietiekZiņas
Foto un virsraksts: Diena

Igaunijas premjers: Ar 2% no IKP aizsardzībai vairs nepietiek

Igaunijas premjera paziņojums par aizsardzību

Igaunijas premjerministrs Kristens Mihals nesen paziņoja, ka pašreizējās NATO dalībvalstu saistības atvēlēt 2% no iekšzemes kopprodukta (IKP) aizsardzībai vairs neatbilst aktuālajai drošības situācijai. Šis paziņojums tika izteikts kopīgā preses konferencē ar NATO ģenerālsekretāru Marku Riti Tallinā, akcentējot nepieciešamību pārskatīt aizsardzības budžetus.

Drošības situācijas komplikācijas

Mihals uzsvēra, ka 2% no IKP ir bijusi norma, taču aktuālā ģeopolitiska situācija, tostarp Krievijas agresija Ukrainā, rāda, ka šādi ieguldījumi vairs nepietiek. Viņš norādīja uz nepieciešamību palielināt aizsardzības izdevumus, lai nodrošinātu valsties praktisko aizsardzību pret potenciālajiem draudiem.

NATO reakcija un nākotnes plāni

NATO ģenerālsekretārs Marks Ritis piekrita, ka apstākļi ir mainījušies un norādīja uz nepieciešamību adaptēties jaunajai realitātei. Ritis uzsvēra, ka organizācijai nepieciešams izstrādāt jaunus standartus, kas atbilst mūsdienu aprakstītajai drošības situācijai, lai stiprinātu kolektīvās aizsardzības mehānismus.

Igaunijas loma NATO

Igaunija, būdama neliela balststaatīcija, spēlē nozīmīgu lomu NATO reģionālās drošības stiprināšanā. Mihals paziņoja, ka pasākumi ir steidzami nepieciešami, lai nodrošinātu, ka Igaunija var efektīvi reaģēt uz jebkuru apdraudējumu. Igaunijas valdības mērķis ir palielināt izdevumus aizsardzībai, lai uzlabotu militāro spēju un sagatavotību.

Secinājums

Kā norādījuši eksperti, Igaunijas premjera izteikumi liecina par nepieciešamību pārskatīt NATO aizsardzības stratēģiju, ņemot vērā mainīgās geopolitiskais apstākļus. Aizsardzības budžeta palielināšana un investīcijas militārās infrastruktūras attīstībā ir svarīgs solis, lai nodrošinātu izturību un drošību reģionā.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz Diena portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas