Ja Ukrainā notiktu kodoltrieciens, radiācijas riski Latvijai būtu zemiSabiedrība
Foto un virsraksts: VS
  • šodien 09:23
  • VS
  • 5

Ja Ukrainā notiktu kodoltrieciens, radiācijas riski Latvijai būtu zemi

```html

Radiācijas riski Latvijai no kodoltrieciena Ukrainā

Ja Ukrainā notiktu kodoltrieciens vai negadījums atomelektrostacijā, Latvijas iedzīvotājiem nebūtu jāuztraucas par augstu radiācijas līmeni, norādījusi Valsts vides dienesta Radiācijas drošības centra direktore Dace Šatrovska intervijā Latvijas Radio. Pēc viņas teiktā, radiācijas riski Latvijai būtu zemi, jo atomelektrostacijas, kas atrodas Ukrainā, ir pietiekami tālu no Latvijas.

Uzraudzība un informācija par radiācijas līmeni

Šatrovska uzsvēra, ka jau kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā 2022.gadā uzsākta analīze par potenciālajiem riskiem, iekļaujot arī iespējamās triecienus atomelektrostacijām. Galvenā uzmanība tika pievērsta Zaporižjas AES, taču jāatzīmē, ka šī stacija šobrīd nav aktīva. Centrs saņem regulāru informāciju par situāciju Ukrainas kodolobjektos, un monitoringa tīkli atļauj sekot līdzi radiācijas līmeņa izmaiņām.

Starptautiskā sadarbība un informācijas apmaiņa

Ir izveidota starptautiska sadarbība, lai sekotu radiācijas līmenim valstīs. Ja kāda valsts konstatē paaugstinātu radiācijas līmeni, tā informē citas valstis. Tāpat dati par radiācijas līmeni ir publiski pieejami, nodrošinot caurskatāmību un sabiedrības informētību.

Perspektīvas un potenciālie riski no kaimiņvalstīm

Runājot par potenciālajiem riskiem no Krievijas vai Baltkrievijas, Šatrovska norādīja, ka centrs nav saņēmis konkrētu informāciju par šādiem draudiem. Kopumā, neskatoties uz pieaugušo risku saistībā ar enerģētiskajām infrastruktūrām, aizsardzības pasākumi Latvijā paliek nemainīgi.

Globālā kodolieroču situācija

Savukārt NATO ģenerālsekretāra palīgs Aizsardzības politikas un plānošanas jautājumos Anguss Lapslijs uzsvēra Krievijas pastiprināto ieguldījumu kodolspēkos un tās pastāvīgās draudus Rietumiem. Viņš uzsvēra, ka, neraugoties uz retoriku par kodolieročiem, NATO novēro regulāru situācijas attīstību, kas saistīta ar Krievijas varas iestāžu nostāju. ```

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz VS portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas