Kādi ir vecāku maldīgie priekšstati par bērnu interneta lietošanas paradumiem? Skaidro eksperte

Vecāku maldīgie priekšstati par bērnu interneta lietošanu

Internets ir neatņemama mūsdienu bērnu ikdienas sastāvdaļa. Tomēr, kā norāda "Drossinternets.lv" vadītāja Maija Katkovska, vecāku izpratne par bērnu interneta lietošanas paradumiem bieži ir nepareiza. Sarunās ar vecākiem var izcelt vairākus izplatītus maldījumus, kurus ir būtiski kliedēt.

1. Maldi par laika pavadīšanu internetā

Daudzi vecāki uzskata, ka bērni bez ierobežojumiem pavada visu savu brīvo laiku internetā, tādējādi aizmirstot par reālajiem dzīves priekiem un sarunām ar draugiem. Tomēr Katkovska norāda, ka bērni internetā pavadīto laiku bieži izmanto ne tikai spēlēm, bet arī izglītojošām aktivitātēm un saziņai ar vienaudžiem. Tas nozīmē, ka laika pavadīšana internetā var būt produktīva un veicināt sociālo interakciju.

2. Bērnu spēju novērtējums

Vēl viens maldīgs priekšstats ir pārliecība, ka bērni pilnībā saprot visus riskus, kas saistīti ar interneta lietošanu. Daudzi vecāki domā, ka bērni ir "digitāli dzimuši" un var viegli atpazīt bīstamas situācijas un saturu. Tomēr realitātē bērni var būt ļoti viegli ietekmējami un ne vienmēr spēj izvērtēt riskus. Tieši tādēļ ir svarīgi, lai vecāki aktīvi iesaistītos bērnu interneta rīcībā, skaidrojot potenciālos bīstamos aspektus un veidojot drošu vidi.

3. Privātuma izpratne

Katkovska papildina, ka vecāki bieži neapzinās, cik maz bērni saprot par privātuma aspektiem internetā. Viņi var dalīties ar personisku informāciju dažādās platformās, nemanot potenciālās sekas. Vecākiem ir jāsniedz izglītība par to, kādas informācijas kopīgošana var ietekmēt viņu drošību un privātumu, kā arī jāiedrošina bērnus būt uzmanīgiem.

4. Drošības rīku izmantošana

Beigās ir jāuzsver, ka daudzi vecāki neizmantot tehnoloģiskos rīkus un resursus bērnu interneta drošības nodrošināšanai. Pastāv daudz programmu un aplikāciju, kas var palīdzēt kontrolēt bērnu aktivitātes tiešsaistē, taču neskaitāmi vecāki par to nezina vai nesaprot to lietošanas iespējas. Katkovska uzsver, ka ir svarīgi izmantot pieejamos rīkus, lai nodrošinātu bērnu drošību internetā.

Secinājums

Vecākiem ir jāuzņem aktīva loma bērnu interneta lietošanas paradumu veidošanā, izprotot un kliedējot maldīgos priekšstatus. Sarunas, izglītība un drošības rīku lietošana var palīdzēt radīt drošu un veselīgu digitālo vidi, kurā bērni var attīstīties un izglītoties.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz JAUNS.LV portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas