Ministrijām atņems komandējumu dienas naudas piemaksasSabiedrība
Foto un virsraksts: VS
  • aizvakar 22:43
  • VS
  • 5

Ministrijām atņems komandējumu dienas naudas piemaksas

Valsts kancelejas izstrādātie grozījumi

Valsts kanceleja (VK) ir izstrādājusi grozījumus Ministru kabineta (MK) noteikumos, kas plāno atņemt komandējumu dienas naudas piemaksas visām ministrijām. Šie grozījumi, ja tiks pieņemti valdībā, ir daļa no centieniem samazināt izmaksas valsts pārvaldē.

Ietaupījumu prognozes vēl nav pieejamas

Kā norāda VK, konkrētas summas savai ietekmei uz budžetu šobrīd nav rēķinātas, taču paredzētie grozījumi ir vērsti uz izmaksu samazināšanu un efektīvāku valsts resursu izmantošanu.

Kopsavilkums par ministriju finansējumu

Saskaņā ar informāciju, kas pieejama Valsts kases mājaslapā, vairākas ministrijas 2024.gadā plāno izdevumus komandējumiem šādās summās: - Aizsardzības ministrija: 1,196 miljoni eiro - Ārlietu ministrija: 2,708 miljoni eiro - Ekonomikas ministrija: 389 682 eiro - Finanšu ministrija: 492 336 eiro - Iekšlietu ministrija: 187 551 eiro - Izglītības un zinātnes ministrija: 349 077 eiro - Zemkopības ministrija: 379 356 eiro - Satiksmes ministrija: 416 015 eiro - Labklājības ministrija: 214 733 eiro - Tieslietu ministrija: 444 708 eiro - Klimata un enerģētikas ministrija: 344 457 eiro - Viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministrija: 623 816 eiro - Kultūras ministrija: 115 005 eiro - Veselības ministrija: 208 021 eiro

Papildu piemaksu sarežģītība

Pašreizējā MK noteikumu kārtība paredz papildu piemaksas pie dienas naudas dažādām amatpersonām, kas dodas komandējumos uz ārvalstīm. Šīs piemaksas var sasniegt pat 30% no dienas naudas normas, atkarībā no amata, pienākumiem un komandējuma mērķiem.

Negatīvā uztvere sabiedrībā

VK norāda, ka šāda piemaksu sistēma rada nevienlīdzību starp amatpersonām un prasa papildu administratīvos resursus. Tāpat šīs piemaksas var veicināt negatīvas sabiedrības sajūtas par augsta līmeņa amatpersonām, kuras var tikt uztvertas kā pārmērīgu privilēģiju saņēmēji, jo nav skaidru un detalizētu izdevumu pamatojumu. Šie grozījumi, kas paredz atcelt komandējumu dienas naudas piemaksas, liek domāt par profesionālu, godīgu un caurspīdīgu valsts pārvaldi, kas vērsta uz valsts budžeta efektivitāti.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz VS portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas