Modernā dzīvesveida kaite - vitamīnu deficīts. Kā palīdzēt, skaidro ārste

Vitamīnu deficīts - mūsdienu liktenis

Vitamīnu deficīts ir mūsdienu dzīvesveida problēma, kas skar arvien vairāk cilvēku. Neskatoties uz to, ka uzturs ir svarīgs veselīga dzīvesveida aspekts, dažkārt tas nav pietiekams, lai nodrošinātu organismam visas nepieciešamās barības vielas. Šis deficīts var rasties daudzu iemeslu dēļ, tostarp individuālo fizioloģisko īpatnību vai medicīniskiem iemesliem.

Kāpēc iestājas vitamīnu deficīts?

Dietoloģe un asociētā eksperte dr. med. Laila Meija skaidro, ka vitamīnu deficīts var būt saistīts ar nepareizu uztura izvēli, dažādu slimību klātbūtni, kā arī vecumam raksturīgām izmaiņām organismā. "Pat ja cilvēks cenšas ēst veselīgi, dažkārt diēta var būt nepilnvērtīga, neietverot visus nepieciešamos vitamīnus un minerālvielas," uzsver ārste. Tāpat arī noteiktas pārtikas alerģijas vai slimības, piemēram, celiakija, var ierobežot uztura iespējas un veicināt deficīta rašanos.

Vitamīnu nozīme veselībā

Vitamīni un minerālvielas ir būtiski elementi, kas nepieciešami organismam, lai nodrošinātu daudzas dzīvības procesus, piemēram, enerģijas ražošanu, imunitāti un vielmaiņu. "Piemēram, D vitamīns ir svarīgs kaulu veselībai un kalcija uzsūkšanās procesam, bet B grupas vitamīni ir būtiski nervu sistēmas darbībai," skaidro dr. Meija. Vitamīnu deficīts var izpausties dažādās formas, tai skaitā nogurumā, vājumā, depresijā un pat nopietnākās veselības problēmās.

Kā palīdzēt organismam?

Lai novērstu vitamīnu deficītu, ārste iesaka pievērst uzmanību uztura kvalitātei un dažādībai. "Veselīgs, sabalansēts uzturs, kas satur daudzus augļus, dārzeņus un pilngraudu produktus, var palīdzēt nodrošināt nepieciešamos vitamīnus un minerālvielas," stāsta dr. Meija. Turklāt, ja organismā jau ir iestājies deficīts, var būt nepieciešami pārtikas papildinājumi vai vitamīnu preparāti, taču to lietošana jākonsultējas ar ārstu.

Secinājums

Vitamīnu deficīts ir mūsdienu dzīvesveida izaicinājums, ko var risināt ar apzinātu pieeju uzturam un veselībai. Ievērojot dietoloģes dr. med. Lailas Meijas ieteikumus, ir iespējams veicināt labvēlīgu ietekmi uz veselību un mazināt vitamīnu deficīta risku. Neaizmirstiet par regulārām veselības pārbaudēm un savlaicīgu atbildīgu rīcību, lai nodrošinātu optimālu labklājību.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz JAUNS.LV portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas