Moldovā ar bažām par Kremļa ietekmi gaida vēlēšanas un referendumu par iestāšanos ES
Pasaulē
Foto un virsraksts: LSM
  • šodien 16:34
  • LSM
  • 3

Moldovā ar bažām par Kremļa ietekmi gaida vēlēšanas un referendumu par iestāšanos ES

Moldovas iedzīvotājiem jāizdara svarīga izvēle

Moldovā svētdien, 1. oktobrī, notiks prezidenta vēlēšanu pirmā kārta un referendums par dalību Eiropas Savienībā (ES). Iedzīvotājiem būs jāizvēlas starp divām pretstatām izvēlēm: tuvoties Briselei vai saglabāt ciešākas attiecības ar Maskavu.

Aptaujas liecina par vēlmi eirointegrācijai

Pēdējās aptaujas rezultāti liecina, ka vairākums moldāvu atbalsta valsts eirointegrāciju. Tas norāda uz stipru vēlmi virzīties uz rietumu virzienu, kas varētu nodrošināt ekonomisko attīstību un sociālo labklājību. Moldovas iedzīvotāji cer, ka dalība ES varētu sniegt iespējas uzlabot dzīves līmeni un stiprināt valsts pozīcijas starptautiskajā arēnā.

Krievijas ietekme moldāvu prātos

Tomēr Krievija, kas jau ilgstoši ir mēģinājusi saglabāt savu ietekmi bijušās Padomju Savienības teritorijā, aktīvi iejaucas, lai nepieļautu Moldovas tuvumu Eiropas Savienībai. Maskava veic dažādas politiskas un ekonomiskas manipulācijas, cenšoties ietekmēt iedzīvotāju domas un novirzīt viņus uz Krievijas virzienu. Daudzi moldāvi joprojām ir apjukuši un neziņā par to, kādas būs sekas, ja viņi izvēlēsies tuvināties ES.

Secinājumi un mājas darbi pirms vēlēšanām

Moldovā notiekošās vēlēšanas un referendums ir izšķiroši ne tikai valsts nākotnei, bet arī tās iedzīvotāju identitātei un vērtībām. Tā kā Brisele un Maskava cenšas ietekmēt moldāvu prātus un lēmumus, iedzīvotājiem ir būtiski rūpīgi izvērtēt un diskutēt par šiem jautājumiem, pirms balsošanas. Šī ir iespēja moldāviem parādīt, kādu nākotni viņi vēlas veidot sev un savai valstij.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz LSM portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas