Mūsu paliek arvien mazāk. Prognozē, cik daudz Latvijas iedzīvotāju būs atlicis līdz 2070.gadamLatvijā
Foto un virsraksts: LA
  • šodien 13:59
  • LA
  • 10

Mūsu paliek arvien mazāk. Prognozē, cik daudz Latvijas iedzīvotāju būs atlicis līdz 2070.gadam

Demogrāfiskās prognozes satraucošas

Prognozējot, ka Latvijas iedzīvotāju skaits līdz 2070. gadam samazināsies par trešdaļu, Eiropas Savienības statistikas pārvalde “Eurostat” uzsver, ka valsts demogrāfiskā situācija ir cieši saistīta ar migrāciju, dzimstību un iedzīvotāju novecošanos. Saskaņā ar Labklājības ministrijas (LM) sagatavoto informatīvo ziņojumu, šie faktori ilgtermiņā būtiski ietekmēs Latvijas nākotni.

Smags slogs ekonomikai un sabiedrībai

Samazinoties iedzīvotāju skaitam, Latvijai nāksies risināt vairākas būtiskas problēmas. Ekonomikas stagnācija, sociālo pakalpojumu samazināšana un palielināta slodze atlikušo iedzīvotāju grupu labi. Paredzams, ka, samazinoties darbspējīgajai iedzīvotāju daļai, pastiprināsies ekonomiskās atkarības un valsts sociālo sistēmu noslogojums.

Iemesli iedzīvotāju skaita samazināšanai

Līdz 2070. gadam paredzēts, ka Latvijas iedzīvotāju skaits samazināsies līdz 1,3 miljoniem cilvēku. Šo samazinājumu veicina zema dzimstība, kas ir bijusi tendence pēdējos gados, kā arī emigrācija, kur cilvēki meklē labākas dzīves iespējas ārzemēs. Novecojošā sabiedrība ir vēl viens no iemesliem, kas veicina demogrāfisko krīzi.

Reakcija un iespējami risinājumi

Lai novērstu valsts demogrāfisko krīzi, vairākas valdības institūcijas un nevalstiskās organizācijas ir aicinājušas veikt pasākumus, lai uzlabotu dzimstību un veicinātu atgriešanos no emigrācijas. Pasākumi, kas iekļauj bērnu piedzimšanas pabalstus, uzlabotu sociālo infrastruktūru un potenciālu darba iespēju radīšanu, varētu ievērojami uzlabot situāciju.

Nākotne, kas prasa rīcību

Ar vien straujāka iedzīvotāju skaita samazināšanās prasa no Latvijas valdības un sabiedrības proaktīvu rīcību. Ir nepieciešams pievērst uzmanību ne tikai demogrāfiskajām tendencēm, bet arī to ietekmei uz visām valsts nozarēm. Jaunināšana, izglītības sistēmas uzlabošana un attīstība ir prioritātes, kas var palīdzēt saglabāt Latvijas nākotni un tās stabilitāti.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz LA portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas