Neiroloģe: Parkinsona slimības ārstēšanā Latvijā esam iepalikuši par 10-15 gadiemVeselība
Foto un virsraksts: NRA
  • šodien 12:40
  • NRA
  • 4

Neiroloģe: Parkinsona slimības ārstēšanā Latvijā esam iepalikuši par 10-15 gadiem

Latvijā Parkinsona slimības ārstēšana: 10-15 gadu atpalicība

Latvijā Parkinsona slimības ārstēšana ir ievērojami iepalikusi, un, kā apgalvo neiroloģe-algoloģe Ligita Smeltere, mūsu valsts ir nonākusi aptuveni 10-15 gadus aiz attīstītajām valstīm. Šī situācija rada būtiskus izaicinājumus pacientiem un medicīnas speciālistiem, kuriem ik dienas jāsaskaras ar slimības smagajām sekām.

Pacientu aktīvisms: cīņa par tiesībām

Ligita Smeltere uzsver, ka pacientiem ir jābūt aktīviem un jācīnās par savām tiesībām. Tomēr šī cīņa prasa organizēšanos un spēcīgas atbalsta struktūras izveidi. Viņa norāda, ka viena no efektīvākajām formām šādai organizēšanai varētu būt Parkinsona slimības pacientu biedrības izveide, kas ļautu pacientiem apvienoties, apmainīties ar pieredzi un informāciju, kā arī aktīvāk piedalīties lēmumu pieņemšanā, kas ietekmē ārstēšanu un dzīves kvalitāti.

Biedrības izveide: jauna iespēja pacientiem

Zināms, ka līdzīgas biedrības citās valstīs ir izrādījušās ļoti efektīvas, jo tās ne tikai nodrošina pacientiem informāciju par jaunākajiem ārstēšanas veidiem, bet arī palīdz izprast slimību un tās sekas. Neiroloģe aicina visus ieinteresētos pacientus un viņu ģimenes locekļus pievienoties šim aicinājumam un strādāt kopā pie biedrības izveides, lai uzlabotu dzīves kvalitāti tiem, kas cieš no Parkinsona slimības.

Nākotnes perspektīvas

Kopā strādājot, būtu iespējams panākt ne tikai labāku piekļuvi modernām ārstēšanas metodēm, bet arī radīt ievērojamu izpratni sabiedrībā par Parkinsona slimību un tās radītajām problēmām. Tā rezultātā, cerams, tiks uzlabota pacientu dzīves kvalitāte un veicināta veselības aprūpes sistēmas attīstība Latvijā.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz NRA portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas