Paplašinās iespējas sodīt par noziegumiem un pārkāpumiem gaisa kuģosKriminālziņas
Foto un virsraksts: VS
  • 2024. gada 3. oktobris 14:19
  • VS
  • 8

Paplašinās iespējas sodīt par noziegumiem un pārkāpumiem gaisa kuģos

Grozījumi Konvencijā par noziegumiem gaisa kuģos

Saeima ceturtdien konceptuāli atbalstīja likumprojektu, kas paredz ratificēt grozījumus Konvencijā par noziegumiem un dažām citām nelikumīgām darbībām, kas izdarītas gaisa kuģos. Šie grozījumi radīs iespējas vērsties pret pārkāpējiem neatkarīgi no tā, kuras valsts gaisa telpā šie pārkāpumi izdarīti.

Pieaug pārkāpumu skaits starptautiskajā aviācijā

Starptautiskajā aviācijā ir novērots straujš traucējošo pasažieru skaita pieaugums un to nodarījumu smaguma pakāpe. Šādi pasažieri apdraud ne tikai lidmašīnas drošību, bet arī citu pasažieru un apkalpes locekļu drošību. Likumprojekta anotācijā teikts, ka 2023. gadā Latvijas nacionālā lidsabiedrība "airBaltic" ziņojusi par 600 gadījumiem, kad pasažieri veikuši pārkāpumus lidmašīnās.

Atsevišķi pārkāpumu veidi

Visbiežāk sastopamie pārkāpumi ir saistīti ar alkohola reibumā notikušiem incidentiem, kas attiecīgi apdraud citus pasažierus un apkalpi. Turklāt ir gadījumi, kad pasažieri nav pakļāvušies apkalpes prasībām, absorbējot savus mobilos tālruņus, piemēram, pacelšanās vai nolaišanās laikā.

Regulējums un jurisdikcija

Patlaban Latvijas normatīvie akti ļauj saukt pie atbildības pasažierus par pārkāpumiem, kas notikuši Latvijas gaisa telpā. Taču ar jaunā protokola ratifikāciju būs iespējams vērsties pret pārkāpējiem neatkarīgi no to rīcības juridiskā konteksta, kas būtiski uzlabos situāciju saistībā ar starptautisko aviācijas drošību.

36 valstis jau ir ratificējušas

Pašlaik protokolu ir ratificējušas 36 valstis, un pēc tā ratifikācijas tas būs saistošs visām aviokompānijām, kas reģistrētas Latvijā, kā arī attieksies uz gadījumiem, kad reisu izpilda cits pārvadātājs. Tas nozīmē, ka plānotās izmaiņas sniegs papildus drošības garantijas, veicinot savstarpēju sadarbību starp valstīm cīņā pret noziegumiem gaisa kuģos.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz VS portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas