• 2024. gada 5. augusts 12:07
  • NRA
  • 15

Plūdi dārzā, ūdens stāvējis jau vairāk nekā divas dienas? Eksperta padoms

Plūdi dārzā: situācija, kas prasa uzmanību

Daudzi dārznieki jau ir saskārušies ar izaicinājumiem, ko rada pēkšņas plūdu parādības. Ja ūdens jūsu dārzā ir stāvējis vairāk nekā divas dienas, ir pienācis laiks rīkoties. Ilgi stāvošais ūdens var radīt nopietnas problēmas, kas ietekmē augu dzīves kvalitāti un dzīvotspēju.

Augu izskats un sūdzības

Jūs esat varējuši pamanīt, ka jūsu augi sāk izskatīties dīvaini – lapas var kļūt dzeltenas, stādi var sākt vilkties, un ziedi var palikt aizvērtas. Šādas izmaiņas ir skaidras pazīmes, ka ilgi stāvošais ūdens traucē augu saknēm piekļūt skābeklim.

Augsnes mikroorganismu bojāeja

Pārlieku daudz ūdens augsnē var radīt nelaimes, jo tas noved pie augsnes mikroorganismu bojāejas. Šie mikroorganismi ir vitāli svarīgi veselīgas augsnes ekosistēmas uzturēšanai, jo tie palīdz sadalīt organiskās vielas, barojot augus. Bez tiem augsne zaudē savas īpašības un var radīt problēmas ar augšanu.

Sēņu un puves riski

Papildus mikroorganismu problēmām, ilgstošs ūdens var veicināt labajās augsnē esošo sēņu nogalināšanu un dot iespēju attīstīties patogēnām sēnēm. Šīs sēnes ir atbildīgas par dažādām augu slimībām un puvi, kas pēc tam sarežģītā veidā var izplatīties uz citiem augiem dārzā.

Ekspertu padoms: ko darīt?

Lai risinātu šo situāciju, eksperti iesaka šādas darbības: 1. **Ūdens novadīšana**: Pārliecinieties, ka ir nodrošināta labvēlīga drenāža. Jūs varat izveidot grāvjus vai caurules, lai ūdens novadītu no dārza. 2. **Augsnes aerācija**: Izmantojiet augsnes aeratorus vai citus rīkus, lai uzlabotu gaisa pieejamību saknēm. 3. **Augi un augsnes atjaunošana**: Pārliecinieties, vai augsne ir atjaunota ar mikroorganismiem, pievienojot kompostu vai citu organisko materiālu. 4. **Novērošana**: Regulāri pārbaudiet augu stāvokli, lai laikus pamanītu novirzes no normālā. Plūdi dārzā var radīt lielas raizēšanās, taču rīkojoties savlaicīgi un apdomīgi, ir iespējams atjaunot sakārtotu dārzu un tā dzīvotspēju.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz NRA portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas