Šoruden pret Covid-19 vakcinējušies vien 3786 iedzīvotājiSabiedrība
Foto un virsraksts: VS
  • šodien 08:41
  • VS
  • 5

Šoruden pret Covid-19 vakcinējušies vien 3786 iedzīvotāji

Covid-19 vakcinācija rudens sezonā

Šoruden Latvijā pret Covid-19 vakcinējušies vien 3786 iedzīvotāji, kas rada bažas par vakcinācijas aktivitāti šajā jomā. Arī no Slimību un profilakses kontroles centra (SPKC) sniegtajiem datiem kļūst skaidrs, ka iedzīvotājus šogad mazāk interesē vakcinēšanās pret Covid-19, salīdzinot ar gripu.

Gripas vakcinācija uzņem apgriezienus

Pretēji Covid-19 vakcinācijai, vakcinācija pret gripu Latvijā notiek daudz aktīvāk. Saskaņā ar e-veselības sistēmas datiem, līdz šai nedēļai paziņots par 19 199 cilvēku vakcinēšanu pret gripu ar valsts apmaksātām vakcīnām. No šiem cilvēkiem 14 484 ir seniori vecumā virs 60 gadiem. Tāpat vakcinēties pret gripu var arī par saviem līdzekļiem, kas liecina par iedzīvotāju vēlmi rūpēties par savu veselību.

Vakcīnu iegādes veidi un datu precizitāte

SPKC atzīmē, ka sniegtie dati par Covid-19 vakcināciju nav absolūti precīzi. Daudzi iedzīvotāji ir izvēlējušies maksas vakcīnas, kas netiek iekļautas minētajā datu pārskatā. Turklāt ir cilvēki, kuri vakcinēšanos veikuši agrāk pirms oktobra sākuma, kad sākās sezonālais gripas un Covid-19 monitorings. Tas rada papildu neskaidrību par patieso vakcinācijas apjomu.

Secinājumi un nākotnes perspektīvas

Kopumā, ņemot vērā šos datus, skaidrs, ka Covid-19 vakcinēšanās aktivitāte rudens sezonā ir ievērojami zemāka nekā gripas vakcinācija. Šāda tendence var radīt riskus, ja iedzīvotāji nerūpēsies par vakcinēšanos pret Covid-19, jo īpaši ņemot vērā jauno vīrusa variantu parādīšanās iespējamību. Turpmākajās nedēļās ir svarīgi turpināt informēt un izglītot sabiedrību par vakcināciju un tās nozīmi sabiedrības veselības aizsardzībā.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz VS portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas