VID nesaskata nepieciešamību ieviest samazināto PVN likmi ēdināšanas pakalpojumiemLatvijā
Foto un virsraksts: NRA
  • šodien 13:44
  • NRA
  • 23

VID nesaskata nepieciešamību ieviest samazināto PVN likmi ēdināšanas pakalpojumiem

VID nostāja par samazināto PVN likmi

Valsts ieņēmumu dienests (VID) ir publiskojis atbildi, kurā norādīts, ka nesaskata vajadzību ieviest samazināto pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi ēdināšanas pakalpojumiem. Šis lēmums ir saistīts ar plašām diskusijām par ēdināšanas jomas atbalsta pasākumiem, ņemot vērā, ka sektors cieta būtiskus zaudējumus Covid-19 pandēmijas laikā.

Budžeta un finanšu komisijas lūgums

Šāds paziņojums nāk pēc Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Ēnu ekonomikas apkarošanas apakškomisijas lūguma, kurā tika izteikta vēlme rūpīgi izpētīt iespējas samazināt PVN likmi ēdināšanas pakalpojumiem. Komandai radās jautājumi par to, vai šāds mēģinājums varētu veicināt nozares atveseļošanos.

VID argumentācija

VID savā atbildē norādīja, ka samazinātā PVN likme varētu radīt nepamatotu slogu valsts budžetam un neuzrādītu būtiskus rezultātus ēdināšanas pakalpojumu pieejamības vai popularitātes uzlabošanā. Turklāt aģentūra uzsvēra, ka, ņemot vērā pieejamos datus, šāda likmes maiņa neatspoguļotos esošās tirgus situācijas realitāti.

Nozares viedokļi

Ēdināšanas pakalpojumu sniedzēji jau ilgu laiku pauž bažas par pieaugušām izmaksām un konkurences trūkumu. Šīs nozares pārstāvji uzskata, ka samazināta PVN likme varētu būt efektīvs instruments, lai stimulētu ekonomiku un veicinātu uzņēmējdarbību, kā arī palielinātu nodarbinātību.

Nākotnes perspektīvas

Kā redzams no VID nostājas, diskusijas par PVN likmju reformām turpinās, taču pagaidām ieteikumi par samazinātu PVN likmi ēdināšanas pakalpojumiem netiks virzīti tālāk. Lai gūtu skaidrāku priekšstatu par iespējamo rīcību, būs nepieciešama plašāka diskusija starp valsts institūcijām un nozares pārstāvjiem, lai rastu abpusēji izdevīgu risinājumu.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz NRA portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas