Eiropas Komisijas "fui" Latvijai par atpalicību inovācijāsIzpēte
Foto un virsraksts: NRA
  • 2024. gada 3. septembris 05:30
  • NRA
  • 9

Eiropas Komisijas "fui" Latvijai par atpalicību inovācijās

Eiropas Komisijas brīdinājums par Latvijas inovāciju trūkumu

Eiropas Komisija, analizējot inovāciju rādītājus visās 27 Eiropas Savienības dalībvalstīs, ir nonākusi pie satraucoša secinājuma – Latvija ieņem trešo vietu no beigām. Šis rādītājs norāda uz zemu inovāciju attīstības līmeni, kas var radīt nopietnas sekas Latvijas ekonomikai un konkurētspējai.

Rādītāju analīze un salīdzinājums

Eiropas Komisijas Pētniecības un inovāciju ģenerāldirektorāts ir izstrādājis indeksu, kas mēra dalībvalstu inovāciju spējas un sniegumu. Latvija šajā indeksā atrodas uzreiz aiz Rumānijas un Bulgārijas, kas norāda uz nopietnām problēmām valsts inovāciju un pētniecības jomā. Kara ekonomiskajā situācijā un strauji mainīgajā pasaulē, valstīm ir steidzami jāpievērš uzmanība šiem jautājumiem.

Inovāciju trūkuma iemesli

Viena no galvenajām problēmām, kas veicina Latvijas slikto inovāciju rangu, ir zems investīciju līmenis pētniecībā un attīstībā (P&A). Īpaši simptomi ir redzami privātā sektora investīcijās, kas ir zemākas nekā citās ES valstīs. Tas, savukārt, veicina jaunu produktu un pakalpojumu izstrādes lēnumu, radot vēl lielāku slogu valsts kopējai ekonomiskajai izaugsmei.

Reakcija no valdības un uzņēmēju puses

Latvijas valdība un uzņēmēji ir informēti par kritisko situāciju. Ir saprotams, ka nepieciešama steidzama rīcība, lai uzlabotu inovāciju stimulēšanu un atbalstītu pētniecības projektus. Tomēr līdz šim ķēdes reakcija ir bijusi ierobežota, un Latvijas uzņēmumi attiecīgi nereaģē uz globālajām inovāciju tendencēm.

Nākotnes izaicinājumi un iespējas

Izaicinājumi, ar kuriem saskaras Latvija inovāciju jomā, prasa apņēmīgu pieeju un ilgtermiņa stratēģiju. Valstij būs jāinvestē izglītībā un potenciālo pētniecības un attīstības projektu atbalstīšanā, kā arī jāveicina sadarbība starp universitātēm un uzņēmumiem. Tikai labi izstrādāta inovāciju politika varētu ļaut Latvijai izkļūt no trešās vietas no beigām un sasniegt augstākus rādītājus Eiropas tirgū. Šis ir laiks, kad Latvija var pārskatīt savus prioritatīvos mērķus un veikt nepieciešamās izmaiņas, lai uzlabotu nākotnes izredzes inovāciju jomā.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz NRA portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas