Garantētā minimālā ienākumu pabalsta saņēmēju skaitu nebija iespējams precīzi prognozēt, uzstāj LMZiņas
Foto un virsraksts: Diena

Garantētā minimālā ienākumu pabalsta saņēmēju skaitu nebija iespējams precīzi prognozēt, uzstāj LM

Globālais skats uz GMI pabalstu

Latvijas Labklājības ministrija (LM) ir nākusi klajā ar paziņojumu, ka 2022. gadā nebija iespējams precīzi noteikt mājsaimniecību skaitu, kas varētu kvalificēties garantētā minimālā ienākuma (GMI) pabalsta saņemšanai. Šis izteikums izskanēja, reaģējot uz Valsts kontroles (VK) revīzijas secinājumiem, kas norādīja uz nepamatoti lielu finansējuma pieprasījumu GMI pabalsta izmaksām.

Valsts kontroles secinājumi

Valsts kontrole ir sniegusi detalizētu pārskatu par GMI pabalsta izsniegšanas procesa efektivitāti un atbilstoši konstatējusi, ka 2022. gadā ir bijusi pārmērīga finansējuma pieprasīšana. Šī informācija ir likusi LM atsaukties uz to, ka dati par kvalificējamām mājsaimniecībām nav bijuši pietiekami precīzi un pārliecinoši, tādējādi radot neskaidrības finansējuma administrēšanā.

LM viedoklis par situāciju

LM eksperti norāda, ka prognozēšana šajā jomā ir sarežģīta un balstās uz vairākiem mainīgajiem faktoriem, piemēram, ekonomiskajām situācijām, darba tirgus apstākļiem un sociālajām tendencēm Latvijā. "Mēs esam saskārušies ar daudzām dinamiski mainīgām situācijām, kas ietekmē to, cik daudz cilvēku reāli pretendē uz pabalstu. Tādēļ ir grūti veikt precīzas prognozes," apgalvo LM pārstāvji.

Nākotnes perspektīvas

Lai uzlabotu situāciju un palielinātu prognožu precizitāti, Labklājības ministrija plāno veikt papildu pētījumus un analīzes. Tiek izvirzīti mērķi uzlabot datu vākšanas un analīzes metodes, kas ļautu labāk izprast mājsaimniecību ienākumu vajadzības un nodrošināt adekvātu atbalstu tiem, kuri to patiešām vajag. Šie soļi varētu palīdzēt samazināt administratīvos izaicinājumus un nodrošināt, ka GMI pabalsts tiek izsniegts godīgi un mērķtiecīgi.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz Diena portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas