"Idiotiska izšķērdība!" sabiedrība sašutusi par iecerēto ĀM "tēlniecības kompozīciju" 183 000 eiro vērtībāNebūšanas
Foto un virsraksts: NRA
  • 2024. gada 15. oktobris 14:15
  • NRA
  • 5

"Idiotiska izšķērdība!" sabiedrība sašutusi par iecerēto ĀM "tēlniecības kompozīciju" 183 000 eiro vērtībā

Sabiedrības sašutums par plānoto tēlniecības kompozīciju

Latvijā šoruden notiek plāni par jaunas "militarizētās tēlniecības kompozīcijas" izveidi Kadagā, pie Nacionālo bruņoto spēku (NBS) militārās bāzes. Iecerētais projekts ir radījis ievērojamu sabiedrības sašutumu, jo tā izmaksas tiek lēstas aptuveni 183 000 eiro apmērā. Daudzi Latvijas iedzīvotāji uzskata šo izdevumu par "idiotisku izšķērdību".

Aplūkojamo objektu sastāvs

Jaunā kompozīcija, kas tik ļoti raisa protestus, paredz uz betona podesta izvietot savu laiku nokalpojušu kāpurķēžu bruņutransportieri "CVR(T)". Šis objekts atgādina par militāro spēku un to lomu Latvijas aizsardzības politikā, taču, pēc sabiedrības domām, šādas naudas investēšana mākslā un kultūrā būtu daudz jēgpilnāka.

Kritika no iedzīvotājiem un ekspertu viedoklis

Kritiķi norāda, ka tādi lieli tēlniecības projekti ir ne tikai finansiāli nevietā, bet arī simbolizē militarizācijas pieaugumu, kas var negatīvi ietekmēt sabiedrības viedokli par valsts aizsardzību un drošību. Eksperti brīdina, ka šādās nestabilitātes laikmetā valstij būtu jāfokusējas uz sociālām vajadzībām, nevis uz naudas izšķērdēšanu militāro simbolu veidošanai.

Valsts atbildes reakcija

Kamēr sabiedrība turpina izteikt savu neapmierinātību, valsts institūcijas ir klusējušas par šo jautājumu. Šķiet, ka lēmums par kompozīcijas izveidi ir ticis pieņemts bez pietiekamas sabiedriskās apspriešanas vai objektīvu iemeslu sniegšanas, kādēļ šāds izdevums ir nepieciešams.

Kopsavilkums

Kāda būs nākotne šai tēlniecības kompozīcijai un vai tā tiks īstenota, ir jautājums, kuru tuvākajā laikā uzdos ne tikai sabiedrība, bet arī politiķi. Daudzi cer, ka šis projekts tiks pārskatīts, ņemot vērā sabiedrības viedokli un vajadzības. Izrādās, ka Latvijas iedzīvotājiem ir svarīgi ne tikai tas, kā tiek tērēts valsts budžets, bet arī, kāda vērtība un jēga ir piešķirta šiem kultūras objektiem.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz NRA portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas