Kā Latvijā valsts varētu vairāk pelnīt naudu? "Vajag pēc iespējas mazāk apgrūtināt un čakarēt cilvēkus un uzņēmējus," rosina sociologs KaktiņšEkonomika
Foto un virsraksts: LA
  • šodien 00:09
  • LA
  • 5

Kā Latvijā valsts varētu vairāk pelnīt naudu? "Vajag pēc iespējas mazāk apgrūtināt un čakarēt cilvēkus un uzņēmējus," rosina sociologs Kaktiņš

Ievads: Latvijas ekonomikas izaicinājumi

Latvijas valstij ir jāatrod efektīvāki veidi, kā palielināt valsts ienākumus, lai nodrošinātu sabiedrisko pakalpojumu finansēšanu un attīstību. Šajā kontekstā Tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centra “SKDS” direktors Arnis Kaktiņš ir izteicis svarīgas atziņas par to, kā valsts varētu uzlabot savu budžetu, samazinot birokrātiju un slogs cilvēkiem un uzņēmējiem.

Vienkāršošana kā pamats

Kaktiņš norāda, ka viens no galvenajiem soļiem pretī finansiālajam uzlabojumam ir iedzīvotāju un uzņēmēju dzīves sarežģījumu samazināšana. “Pirmām kārtām, vajag pēc iespējas mazāk apgrūtināt un čakarēt cilvēkus un uzņēmējus,” viņš uzsver. Samazinot rīkojumus un biurokrātiskās procedūras, valsts varētu veicināt uzņēmējdarbību, kā arī piesaistīt vairāk investorus.

Uzņēmumu atbalsts un dēļ dāsnu nodokļu sistēmas

Kaktiņš uzskata, ka, veidojot draudzīgāku nodokļu vidi uzņēmējiem, Latvija varētu palielināt vietējo uzņēmumu peļņu un attiecīgi palielināt valsts nodokļu ieņēmumus. Nodokļu atvieglojumu ieviešana, kas fokusējas uz jauniem uzņēmumiem un inovācijām, varētu būt viens no galvenajiem instrumentiem, lai stimulētu ekonomisko aktivizēšanu.

Sabiedrības izpratnes motivēšana

Lai panāktu ilgstošu izaugsmi, ir svarīgi rosināt iedzīvotājus un uzņēmējus aktīvāk iesaistīties valstiskas ekonomikas attīstībā. Kaktiņš ierosina, ka sabiedrība ir jāinformē par labajiem piemēriem un veidiem, kā viņi paši var veicināt valsts labklājību, tādējādi veidojot kopīgu atbildību par valsts attīstību.

Secinājums: Ceļš uz uzplaukumu

Paredzams, ka, sekojot Kaktiņa ieteikumiem un liekot uzsvaru uz vienkāršošanu, Latvijas valdība varētu ne tikai veicināt uzņēmējdarbības attīstību, bet arī palielināt valsts budžeta apjomu, uzlabojot dzīves kvalitāti visiem iedzīvotājiem. Savukārt, ticot pozitīvām izmaiņām, ir svarīgi, lai valsts institūcijas aktīvi reaģētu uz sabiedrības ierosinājumiem un vajadzībām.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz LA portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas