• 2024. gada 22. augusts 11:47
  • TV3
  • 9

Mulčēt vai nemulčēt dārzu un kā to darīt?

Mulčēšana – nepieciešamība vai izvēle?

Mulčēšana ir praktikāli izmantojama metode, kas ne tikai uzlabo dārza estētiku, bet arī sniedz neskaitāmus ieguvumus augiem. Bet vai dārza īpašniekiem vienmēr vajadzētu mulčēt? Ainavu arhitekte Dace Ziediņa savā “Instagram” blogā @manssapnudarzs uzsver, ka mulčēt visus augus ir vitāli svarīgi, lai nodrošinātu to veselību un ilgtspēju.

Dace Ziediņas viedoklis par mulčēšanu

Dace stāsta, ka mulča palīdz saglabāt augsni mitru, samazina nezāļu augšanu un uzlabo augsnes struktūru. Mulčēšana arī palīdz kārtot siltuma un mitruma līmeni, kas ir būtiski augu izaugsmē. Viņa iesaka izmantot dabīgas mulčas materiālus, piemēram, skaldītu koksnes mulču vai kompostu, kas papildus baro augsni.

Petījums par mulču – Baibas Ošlejas ieteikumi

Savukārt dārza entuziaste un saturu radītāja Baiba Ošleja savā “Instagram” blogā @nac_darza piedāvā padomus, kā pareizi mulčēt dobes pirmo reizi. Viņa pārsteidz ar savu metodi un apraksta, cik svarīgi ir pareizi sagatavot zemi pirms mulčēšanas. Baiba uzsver, ka ir nepieciešams iztīrīt dobes no nezālēm un pārējās pārpalikušās augu daļas, lai mulča varētu pildīt savu funkciju.

Kā pareizi mulčēt dobes?

Baiba ierosina, ka mulču nevajadzētu klāt tieši uz auga stublāja, jo tas var novest pie puves. Tā vietā, vispirms ieklāj mulču ap stublāja pamatu, atstājot nelielu attālumu, lai nodrošinātu gaisa piekļuvi. Turpmāk var izmantot slāņus – piemēram, koksnes mulču apvienojumā ar kaltētiem lapu vai zāles atgriezumiem, lai iegūtu maksimālu efektu.

Secinājumi – mulčēšanas priekšrocības

Abas ekspertu viedokļi liecina, ka mulčēšana ir ne tikai izdevīga, bet pat nepieciešama dārzā. Tā uzlabos augsnes kvalitāti, nodrošinās augiem labvēlīgu vidi un samazinās nezāļu klātbūtni. Mūsdienu dārzniekiem ir iespēja izvēlēties no dažādiem mulčas veidiem, tādēļ katrs var atrast piemērotāko risinājumu savam dārzam un tā prasībām. Mulčēšana noteikti ir pārliecinoša metode, kā saglabāt dārza skaistumu un ilgtspēju.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz TV3 portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas