40% iedzīvotāju sevi uzskata par vidusšķiru, taču šī daļa krītas (+VIDEO)Sabiedrība
Foto un virsraksts: VS
  • šodien 14:17
  • VS
  • 6

40% iedzīvotāju sevi uzskata par vidusšķiru, taču šī daļa krītas (+VIDEO)

Video skaties šeit

Vidusšķira Latvijā: Statistika un tendences

Saskaņā ar jaunāko pētījumu, 40% Latvijas iedzīvotāju sevi uzskata par vidusšķiru, bet šis skaits pamazām samazinās. Salīdzinājumā ar 2019. gadu, vidusšķiras pārstāvju skaits ir sarucis par 4%, kamēr trūcīgu mājsaimniecību skaits pieaudzis par 3%. Tādējādi sabiedrības uzskati par ekonomisko stabilitāti un labklājību ir mainījušies.

Ienākumu līmenis un salīdzinājumi ar kaimiņvalstīm

Vēlme sasniegt vidusšķiras ienākumu līmeni Latvijā nesen ir noteikta uz 3777 eiro ģimenē, taču salīdzinājumā ar Igauniju un Lietuvu, Latvijas rādītāji paliek zemāki. Igaunijā šī summa būtu 4833 eiro, bet Lietuvā - 4437 eiro. Optimisms par savu ekonomisko stāvokli Igaunijā un Lietuvā ir lielāks, attiecīgi 55% un 58% iedzīvotāju sevi uzskata par vidusšķiru vai turīgiem.

Finanšu stāvokļa nenoteiktība un bažas par nākotni

Pētījuma dati parāda, ka 45% respondentu uztraucas par iespējām saglabāt esošo ekonomisko stāvokli tuvākajos gados. Vislielākās bažas ir starp iedzīvotājiem, kuri sevi nepieskaita ne vidusslānim, ne trūcīgajiem, jo 53% no viņiem ir nobažījušies par finanšu stabilitāti.

Ko nozīmē piederība vidusšķirai?

Vidusšķiras identifikācija neaprobežojas tikai ar ienākumu līmeņiem. Iedzīvotāji uzskata, ka svarīgi ir arī īpašuma piederība, spēja segt ikmēneša maksājumus un iespēja atļauties ceļojumus. Tomēr, kā liecina aptauja, arvien grūtāk kļūst atļauties šos ikdienas izdevumus.

Risinājumi labākas situācijas veidošanai

Lai uzlabotu situāciju un veicinātu vidusšķiras izveidošanos, respondenti norāda uz nepieciešamību samazināt dzīves dārdzību (50%), nodokļu sloga samazināšanu (48%) un ienākumu pieaugumu (44%). Tāpat iedzīvotāji uzsver uzņēmējdarbības veicināšanu un nevienlīdzības mazināšanu kā būtiskas prioritātes nākotnes izaugsmei.

Secinājumi

Mazākums Latvijas sabiedrības sevi uzskata par vidusšķiru, un pastāvīgas bažas par finanšu stabilitāti norāda uz nepieciešamību izstrādāt konkrētus pasākumus, kas varētu uzlabot dzīves kvalitāti un veicināt labklājību iedzīvotāju vidū.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz VS portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas