Siliņa: Gadījums Ādažos rada bažas par grūti savāktā finansējuma izlietojumuSabiedrība
Foto un virsraksts: VS
  • šodien 09:44
  • VS
  • 6

Siliņa: Gadījums Ādažos rada bažas par grūti savāktā finansējuma izlietojumu

Bažas par finansējuma izlietojumu aizsardzības nozarē

Plaši apspriestais gadījums ar "militarizētās tēlniecības kompozīciju" pie Ādažu bāzes Kadagā rada bažas par to, kā tiek tērēts grūti savāktais finansējums aizsardzības nozarei. Šo viedokli intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" pauda Ministru prezidente Evika Siliņa (JV). Viņa uzsvēra, ka atteikšanās no daudzām citām prioritātēm notiek ar nolūku stiprināt aizsardzības spējas.

Ministra loma un atbildība

Siliņa norādīja, ka ministram ir jānosaka kopējās prioritātes iestādē, tomēr viņš nevar un nedrīkst politiski iejaukties katrā iepirkumā. Taujāta par situāciju, kad nav skaidrs, kuri cilvēki pieņēma lēmumus par šāda veida projektiem, Siliņa atzina, ka tas norāda uz sistēmiskām nepilnībām valsts pārvaldē.

Sistēmiskās nepilnības un datu centralizācija

"Ādažu gadījums atklāj valsts pārvaldes šī brīža izaicinājumus, jo bieži vien ir tik gara ķēde un nav skaidrs, kurš pieņēma lēmumu," sacīja Siliņa. Valdības vadītāja uzsvēra, ka patlaban notiek datu centralizācija, kas ļaus skaidri identificēt atbildīgos lēmumu pieņēmējus, tomēr viņa atzinusi, ka uzdevumi bieži vien ir formāli un tos var pildīt savādāk.

Aicina uz rūpīgu budžeta plānošanu

Valdības vadītāja norādīja, ka šādi gadījumi liek rūpīgāk vērtēt nākamā gada budžeta plānu. "Mums jādarbojas, lai pārliecinātos, ka piešķirtā nauda patiešām tiks izmantota tam mērķim, kam tā paredzēta," piebilda Siliņa.

Skandāls ap militarizēto tēlniecību

LETA ziņoja, ka nedēļu iepriekš publicitāti ieguvusi Kadagā pie Nacionālo bruņoto spēku militārās bāzes topošā vides objekta izveide, uz ko aizsardzības nozare norāda kā uz "militarizētās tēlniecības kompozīciju". Šī objekta izveidei iztērēti aptuveni 183 000 eiro, un aizsardzības ministrs jau ir ierosinājis dienesta pārbaudi par šo tēriņu lietderību.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz VS portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas