Latvijas Ārvalstu investoru padome ierosina samazināt virsstundu samaksas likmi uz pusiBizness
Foto un virsraksts: JAUNS.LV

Latvijas Ārvalstu investoru padome ierosina samazināt virsstundu samaksas likmi uz pusi

FICIL priekšlikums samazināt virsstundu piemaksas

Ārvalstu investoru padome Latvijā (FICIL) ceturtdien, 30. novembrī, izteica aicinājumu samazināt virsstundu samaksas likmi par 50% visās tautsaimniecības nozarēs. Šo priekšlikumu viņi izvirzīja Cilvēkkapitāla attīstības padomes sēdē, kurā tika apspriesti jautājumi, kas saistīti ar darba tirgus attīstību un investīciju klimatu Latvijā.

Investoru apsvērumi par darba tirgu

FICIL norāda, ka augstās piemaksas par virsstundām veicina neefektīvu darba organizāciju un kārdinājumu samazināt darba efektivitāti. Investoru padome uzskata, ka, samazinot šo piemaksu, tiks veicināta darba ražīgums un efektivāka resursu izmantošana. Ekonomikas ministrijā (EM) izsaka atbalstu FICIL ierosinājumiem, uzsverot, ka ir nepieciešams radīt labvēlīgāku vidi investīcijām un uzņēmējdarbības attīstībai.

Reakcija no darba ņēmējiem

Savukārt, darba ņēmēju organizācijas un arodbiedrības uz šo priekšlikumu reaģē skeptiski. Viņi norāda, ka virsstundas ir neatņemama daļa no daudzu darbinieku ikdienas dzīves un to samazināšana var negatīvi ietekmēt viņu dzīves kvalitāti. Darba ņēmēji uzstāj, ka rūpīgi jāizvērtē visi potenciālie riski, lai garantētu, ka darbinieku tiesības netiek apdraudētas.

Diskusijas turpinās

FICIL priekšlikums ir tikai sākums diskusijām par darba samaksu un darba tirgus regulējumu Latvijā. Ekonomikas ministrija sola turpināt sarunas ar visām iesaistītajām pusēm, lai atrastu līdzsvaru starp investoru interesēm un darba ņēmēju tiesībām. Nākamajās sēdēs, kas plānotas decembra vidū, tiek sagaidīts, ka tiks apspriestas papildus idejas un risinājumi, kas varētu uzlabot Latvijas darba tirgus situāciju.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz JAUNS.LV portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas