Par neatbilstošu Satversmei atzīst apstrīdēto ierobežojumu ieņemt maksātnespējas administratora amatuLatvijā
Foto un virsraksts: TV3
  • šodien 17:02
  • TV3
  • 9

Par neatbilstošu Satversmei atzīst apstrīdēto ierobežojumu ieņemt maksātnespējas administratora amatu

Satversmes tiesas lēmums

Satversmes tiesa (ST) ir atzinusi, ka aizliegums ieņemt maksātnespējas administratora amatu personām, pret kurām kriminālprocess par tīša noziedzīga nodarījuma izdarīšanu izbeigts uz nereabilitējoša pamata, ir neatbilstošs valsts pamatlikumam. Šis lēmums ir nozīmīgs, jo tas skar maksimāli plašu personu loku, kā arī attiecībā uz maksātnespējas jomu.

Kriminālprocesa ietekme

ST norāda, ka šis aizliegums ir atzīstams par nepamatotu, ņemot vērā, ka kriminālprocess var tikt izbeigts, taču tas nenozīmē, ka persona ir atzinusi savu vainu vai ir neatbilstoša attiecīgajam amatam. Šāda pieeja var padarīt situāciju par diskriminējošu pret individu, kas atgūstas no kriminālprocesa, taču nav sodīta ar vispārējo tiesību regulējumu vai jāiznīcina viņa karjera.

Atsaucība no sabiedrības

Lai gan daļai sabiedrības var šķist, ka šāds aizliegums kalpo kā aizsardzības mehānisms pret nebūšanām maksātnespējas jomā, Satversmes tiesa uzsver, ka ārstniecības mehānismi, kas balstās uz taisnīgumu un iespēju atgriezties sabiedrībā, ir būtiski. Šis lēmums var mudināt sabiedrību pārdomāt, kādiem standartiem un nosacījumiem vajadzētu pakļauties maksātnespējas administrators.

Nākotnes perspektīvas

Pēc šī lēmuma gaidāmas plašas diskusijas par ieņemtās amatu kārtības nepieciešamību un tās pielāgošanu, lai izvairītos no nevajadzīgas diskriminācijas. Turpmāk ir svarīgi noteikt, kādas prasības un kritēriji tiks ieviesti, lai maksimāli veicinātu gan tiesiskumu, gan taisnīgumu maksātnespējas administratora darbā. Tiesu sistēmas uzlabošana un skaidrības radīšana var veicināt sabiedrības uzticēšanos gan prasībām, gan ieņemtiem amatiem šajā jomā.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz TV3 portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas