Pēcdzemdību depresija pagaidīs? Par to un vardarbību dzemdībās joprojām tikai diskutē
Latvijā
Foto un virsraksts: LSM
  • šodien 16:18
  • LSM
  • 10

Pēcdzemdību depresija pagaidīs? Par to un vardarbību dzemdībās joprojām tikai diskutē

Pēcdzemdību depresija – aizliegtais temats

Jaunā māmiņa Anna Āboliņa dalās ar saviem pārdzīvojumiem: "Es vienkārši iedevu zīdaini vīram, izgāju ārā un raudāju." Šī sajūta, kas piemeklējusi daudzas sievietes pēc dzemdībām, rāda, cik svarīgi ir runāt par pēcdzemdību depresiju. Lai gan sabiedrībā arvien biežāk diskutē par šo problēmu, tikpat bieži tā paliek krēslā, un sievietes jūtas vienas savās grūtībās.

Slimība, par kuru neviens nerunā

Kaut arī ģimenes ārsts ierodas, lai apskatītu jauno māmiņu, un sieviete pati dodas vizītē pie ginekologa, par šādu briesmīgu slimību kā pēcdzemdību depresija neviens, šķiet, pat neuzdrošinās pieminēt. Latvijā ar šīm grūtībām varētu saskarties aptuveni pusotrs tūkstotis sieviešu gadā, bet daudzām no tām nav sniegta nepieciešamā atbalsta un uzmanība.

Sievietes likteņa varā

Lai arī Ministru kabineta noteikumos ir atrunāta kārtība, kādā sievietei jāuzrauga pēc dzemdībām, psihoemocionālā stāvokļa izvērtēšana arvien paliek novārtā. Sievietes, kuras izmanto jaunās māmiņas programmu, var justies apmaldījušās un izolētas, jo medikamenti un speciālistu palīdzība tiek nodrošināta, taču sarunas par emocionālajām grūtībām bieži vien tiek ignorētas.

Vardarbība dzemdībās – tabu temats

Papildus pēcdzemdību depresijai ir arī cits tikpat nozīmīgs jautājums – vardarbība dzemdībās. Šī tēma tiek relatīvi maz pieminēta, taču tā skar ne mazums sieviešu, un vardarbība var būt gan fiziska, gan emocionāla. Diskusijās par šo jomu mēs bieži saskaramies ar pārliecību, ka patiesās problēmas joprojām paliek nesakārtotas un neizrunātas.

Jāmaina pieeja un izpratne

Lai gan pēcdzemdību depresija un vardarbība dzemdībās ir svarīgas tēmas, nepieciešams radīt atvērtāku dialogu par šiem jautājumiem. Sabiedrībai un speciālistiem ir jāapzinās, ka būtiska ir ne tikai fiziskā veselība, bet arī sievietes emocionālā labklājība sasniedzot māmiņām nozīmīgās dzīves pārmaiņas. Tikai tad, kad uz šīm problēmām tiks skatīts nopietni, kā arī meklētas reālas risinājumu iespējas, mēs varēsim nodrošināt drošu vidi jaunajām māmiņām.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz LSM portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas